Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/5168
Karar No: 2014/4044
Karar Tarihi: 11.06.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/5168 Esas 2014/4044 Karar Sayılı İlamı

15. Hukuk Dairesi         2013/5168 E.  ,  2014/4044 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Hatay 2. Asliye Hukuk Hakimliği
    Tarihi :07.03.2013
    Numarası :2009/59-2013/97

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, iş bedelinin, irat kaydedilen teminat mektubu bedelinin ve demir işleri nedeniyle fiyat farkının tahsili istemine ilişkin olup, mahkemenin; davanın kısmen kabulüne dair kararı taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı vekilinin tüm, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2- Davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık 11.12.2007 tarihli sözleşmeden kaynaklanmıştır. Sözleşme hukuki niteliğince yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 818 Sayılı Borçlar Yasası"nın 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmelerindendir. Davacı yüklenici, davalı ise iş sahibidir. Sözü edilen sözleşmenin 3.maddesinde yapılacak işin "H.-A. M.Ş. Vakıf İşhanının onarım işi" olduğu, 6.maddesinde ise iş bedelinin 310.000,00 TL olduğu belirtilmiştir. Görüldüğü üzere iş bedeli anılan Yasa"nın 365. maddesi hükmü uyarınca götürü olarak belirlenmiştir. İş bedeli toptan götürü olarak belirlendiği bu gibi durumlarda yüklenici işi belirlenen fiyatla yapmaya mecburdur. Davacı yüklenici, sözleşme kapsamındaki işlerin yanında sözleşme dışı işler de yaptığını, ancak; iş bedelinin bir kısmının ödenmediği gibi teminat mektubunun da irat kaydedildiğini belirterek, bakiye iş bedelinin, irat kaydedilen teminat mektubu bedelinin ve demir işleri fiyat farkının tahsilini istemiştir. Davalı iş sahibi ise savunmasında, işin eksik yapıldığını, çekilen ihtarnamelere rağmen eksikliklerin giderilmediğini, bu sebeple teminat mektubunun irat kaydedildiğini belirterek davanın reddini istemiştir.
    Sözleşmenin toptan götürü bedelli belirlenmesi durumunda yüklenicinin sözleşmeden kaynaklanan alacağının fiziki oran yöntemi uygulanarak belirlenmesi gerekir. Buna göre, gerçekleştirilen imalâtın, eksiklikler ve niteliğine göre ayıplarda dikkate alınmak suretiyle işin tamamına göre fiziki gerçekleşme oranı belirlenmeli, belirlenen bu oran götürü bedele uygulandıktan sonra yüklenicinin hakettiği iş bedeli saptanmalı, saptanan bu bedelden de iş sahibi tarafından kanıtlanan ödemeler düşülerek sonuca ulaşılmalıdır.
    Yukarda sözü edilen ve taraflar arasında imzalanan sözleşmede, iş bedeli götürü olarak 310.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu iş bedeli üzerinden dosyadaki tespit raporu ve diğer tüm belgelerden yararlanılarak fesih tarihi olan 25.08.2008 tarihi itibarıyla fiziki oran dahilinde davacının hak ettiği iş bedeli alınacak ek raporla bilirkişi kuruluna hesap ettirilmeli, hesaplanan bu iş bedeline 334,35 TL tutarındaki fiyat farkı ile 2.332,61 TL tutarındaki sözleşme dışı iş bedeli ilave edilmeli, belirlenen toplam alacaktan ödendiği ihtilaf konusu olmayan 3 nolu hakediş tutarı olan 280.405,96 TL ile 10.602,00 TL tutarındaki gecikme cezası mahsup edilerek davacının kalan alacağı saptanmalıdır. Bu yönteme uyulmadan iş tamamlanıp teslim edilmiş gibi yüklenicinin sözleşme bedelinin tamamına hak kazandığı düşüncesiyle alacağının saptanması doğru olmamıştır.
    Öte yandan, davacı dava dilekçesinde tarih belirtmeksizin alacağının faiziyle birlikte tahsilini istediğinden, belirlenecek olan alacağın dava tarihinden itibaren faiziyle birlikte tahsiline karar vermek gerekirken talep aşılmak suretiyle dava tarihine kadar işlemiş faizin de hüküm altına alınması doğru değildir.
    Tüm bu hususlar dikkate alınmadan eksik incelemeyle hüküm kurulması doğru olmamış, açıklanan nedenlerle kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarda 1. bentte açıklanan sebeplerle davacı vekilinin tüm, davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının kabulü ile kararın BOZULMASINA, aşağıda yazılı bakiye 0,90 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 11.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi