14. Hukuk Dairesi 2016/7589 E. , 2018/7392 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 18.05.2012 gününde verilen dilekçe ile TMK"nin 724. maddesine dayalı tapu iptali ve tescil talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 12.05.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava,TMK’nin 724. maddesi uyarınca temliken tescil isteğine ilişkindir.
Davacı vekili, 142 ada 7 parsel sayılı taşınmazın davalı adına kayıtlı olduğunu, davalının taşınmazı 01.07.2006 tarihinde adi senetle müvekkiline sattığını ve zilyetliğini devrettiğini, sonrasında müvekkilinin dava konusu taşınmaz üzerine ev ve ahır yaptırdığını ve bu evde ikamet ettiğini, binaların arsadan daha değerli olduğunu, 142 ada 7 parsel No"lu taşınmazdaki ev ve ahırın TMK’nin 724. maddesi uyarınca temliken tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı, açılan davaya bir itirazının olmadığını, davayı kabul ettiğini beyan etmiştir.
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
Bir dava açıldıktan sonra tapuda malik olan davalı taraf, dava konusunu üçüncü bir kişiye devrederse artık dava konusu taşınmaz üzerinde bir tasarruf yetkisi kalmaz. Bu durumda mahkemece diğer tarafa, savunmayı değiştirme yasağının bir istisnası olan 6100 sayılı HMK"nin 125. maddesi uyarınca seçimlik hakkı hatırlatılarak cevaba göre işlem yapılması gerekmektedir.
Dava açıldıktan sonra müddeabihin temliki halinde diğer taraf dilerse temlik edenle olan davasından vazgeçerek müddeabihi devralmış yeni malike karşı davaya devam eder, dilerse vaat borçlusu olan davalıya karşı açmış olduğu davasını tazminata dönüştürür.
Somut olaya gelince, dava konusu 142 ada 7 parsel sayılı taşınmazın davalı tarafından hüküm verildikten sonra 31.07.2018 tarihinde dava dışı ..."a tapuda devredildiği anlaşılmıştır. Bu durumda mahkemece, 6100 sayılı HMK"nin 125. maddesi uyarınca işlem yapılıp neticesine göre bir karar verilmesi gerekmektedir. Hükmün bu sebeple bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeplerle temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 05.11.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.