Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/20373
Karar No: 2019/8718
Karar Tarihi: 01.10.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/20373 Esas 2019/8718 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davanın konusu, müvekkilinin kamuya olan borcu nedeniyle haciz işlemi yapılan çalışanının işvereni olan davacı şirketin, borcunun olup olmadığının tespiti talebidir. Mahkeme, davacının haciz bildirisine zamanında itiraz etmediği için alacağının zimmetinde sayıldığını savunan davalı idarenin itirazını reddetti. Mahkeme, borçlu işçinin maaşındaki haczi 3. sırada bulunan davacının, Vergi Dairesine bildirilen 1/3 oranındaki miktar ile 1/4 oranındaki miktar arasında kalan meblağın Vergi Dairesine yatırılmasını gerektiğine hükmetti. Bu miktar davacı işveren tarafından davalı kuruma yatırılmış ve davanın kabulüne karar verilmiştir.
6183 sayılı Yasa'nın 79. maddesi müteselsil kefil olarak gösterildiği durumlar dışında aracısız kefaletin geçerli olmayacağını belirtirken, İcra İflas Kanunu'nun 83. maddesi, maaş ve ücret haczine iştirak maaş ve ücretin üzerinde birden fazla haciz varsa bunların sıraya konulacağını ve sıradaki haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemeyeceğini düzenlemektedir.
17. Hukuk Dairesi         2016/20373 E.  ,  2019/8718 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki 6183 sayılı Yasa"ya dayalı menfi tesbit davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    Davacı vekili, dava dışı kamu borçlusu aynı zamanda müvekklinin çalışanı olan ... hakkında 6183 sayılı Yasa"ya göre takip yapıldığını ve müvekkiline anılan Yasanın 79. maddesi gereğince haciz ihbarnamesi gönderildiğini, ancak süresinde itiraz edilemediğini, kamu borçlusuna bir borçları olmadığından 6183 sayılı Yasa"nın 79. maddesi gereğince borçlu olmadıklarının tesbitine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı idare vekili, davacının haciz ihbarnamesine süresinde itiraz etmediğinden alacağın zimmetinde sayıldığını, haksız açılan davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, haciz bildirisinin davacı şirkete tebliğ edildiği 29/04/2014 tarihi itibariyle borçlu işçinin davacıdan almakta olduğu maaşın 1/4"ü üzerine konulmuş hacizler olduğu, İİK"nun 83. maddesinde maaş ve ücret haczine iştirak maaş ve ücret üzerinde birden fazla haciz varsa bunlar sıraya konulur ve sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemeyeceği şeklinde düzenlendiği, icra dosyalarının içeriğine göre davalı ... Dairesinin borçlu işçinin maaşındaki haczi 3. sırada bulunduğu anlaşıldığı, buna göre davalının haczinden önce konulan hacizlerdeki kesintiler bitmedikçe Vergi Dairesinin haczi için kesinti yapılamayacağı, fakat Vergi Dairesince davacı iş verene bildirilmiş olan 1/3 oranındaki miktar ile 1/4 oranındaki miktar arasında kalan meblağın Vergi Dairesine yatırılmış olması gerektiği, alınan bilirkişi
    raporunda belirtilen icra dosyalarının haczi nedeniyle yapılması gereken 1/4"lük kesintiden davalının 1/3 olarak bildirdiği haczine karşılık gelen tutarın mahsubundan sonra 450,48 TL"nin davacı iş veren tarafından davalı kuruma yatırılması gerektiği bu miktarın 05/01/2015 tarihinde Vergi Dairesine 500,00 TL yatırılmış olduğu bu hali ile iş veren şirketin davalıya herhangi bir borcunun bulunmadığının anlaşıldığından bahisle davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere mahkeme kararının gerekçesinde ve değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre davalı vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA ve 492 sayılı Harçlar Yasasının 13/J maddesi uyarınca davalıdan harç alınmamasına, 01/10/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi