7. Hukuk Dairesi 2014/245 E. , 2014/630 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi : Adana 4. İş Mahkemesi
Tarihi : 04/03/2013
Numarası : 2010/462-2013/96
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı genel merkezi Diyarbakır"da bulunan T...."in Adana şubesinin birinci olağan genel kurulu toplantısını 08/03/2010 tarihine kadar yapması gerekirken yapmadığının Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından tespit edilerek Çalışma Bakanlığına bildirildiğini,sendikanın birinci olağan genel kurul toplantısını 08.03.2010 tarihine kadar yapması gerekirken yapmaması sebebi ile anılan kanun ve tüzük gereği genel kurulu en kısa zamanda toplamak ve yeni yönetim seçilinceye kadar cari işleri yürütmek üzere kayyım tayin edilmesi için davanın açıldığını belirterek, davanın kabulü ile en kısa zamanda mevcut yönetim kuruluna işten el çektirilmesi ve yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar cari işleri yürütmekle görevli olmak üzere kayyım tayin edilmesini talep etmiştir.
Davalı savunma yapmamış ve duruşmalara da katılmamıştır.
Mahkemece usulüne uygun olarak kurulmuş şube bulunmadığından davanın reddine karar verilmiştir.
Uyuşmazlık sendika şubesi açılmasına ilişkin usulüne uygun alınan bir genel kurul kararı ve genel kurulca yönetim kuruluna verilen bir yetki olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
Somut olayda dosya içerisine 07.09.2009 tarihli Adana Şubesinin kurulması hakkında Sendika Genel Yönetim Kurulu kararı sunulmuştur. Buna karşın Sendika Genel Kurulu tarafından Adana Şubesinin açılmasına ilişkin karar alındığına ve yönetim kuruluna şube kurulması konusunda yetki verdiğine dair sunulan bir genel kurul kararına rastlanılmamıştır.
2821 sayılı Kanun 11. maddesinde “Genel kurulların başlıca görev ve yetkileri şunlardır” denilerek “…. 8. (Değişik bent: 25/05/1988 - 3449/4. md.)Şube açma veya bu konuda yönetim kuruluna yetki verme şubeleri birleştirme veya kapatma,” ve yine 6456 sayılı kanun 11.maddesinde “Genel kurulun görev ve yetkileri şunlardır” denilerek “….h) Şube açma, birleştirme veya kapatma, bu konuda tüzükte belirlenen esaslar doğrultusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi” şeklindeki düzenlemeler uyarınca, Sendika Genel Kurulu tarafından şube açılmasına ve yönetim kuruluna bu konuda yetki verilmesine dair kararlar var ise dosyaya getirtilmelidir.
Yukarıda yapılan açıklama uyarınca getirtilecek kararlarla sendika tarafından usulüne uygun şube açılıp açılmadığı tespit edilmelidir. Şayet açıklandığı şekilde usulüne uygun şube açıldığı tespit edilir ise; Sendika Şubesi kurulduktan sonra 6 ay içinde şube genel kurulunu yapmadığı kurucuların beyanı ile sabit olmakla 2821 sayılı Kanun 12.maddesi “Sendika veya konfederasyonun ilk genel kurulu, tüzel kişilik kazanmasından başlayarak altı ay içinde yapılır.” ve 53.maddesi – “12"nci madde hükmüne aykırı hareket eden konfederasyon, sendika ve sendika şubesi yönetim kuruluna; kuruluşun üyelerinden birinin veya durumu tespit eden Ç.. B..nın başvurusu üzerine iş davalarına bakmakla görevli mahkeme kararı ile işten el çektirilir. Bu takdirde görevli mahkeme genel kurulu kanun ve tüzük hükümleri gereğince en kısa zamanda toplamak ve yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar cari işleri yürütmekle görevli olmak üzere Medeni Kanun hükümleri gereğince bir veya üç kayyım tayin eder.” şeklindeki hükümleri ile benzer şekilde düzenleme yapan 6356 sayılı Kanun “Genel Kurul Toplanması” başlıklı 12./1-6 maddesi “(1) Kuruluşların ilk genel kurulu tüzel kişiliğin kazanılmasından, şubelerin ilk genel kurulu ise kuruluş tarihinden itibaren altı ay içinde yapılır….(6) Yukarıdaki hükümlere aykırı hareket eden kuruluş veya şube yönetim kuruluna; kuruluşun üyelerinden birinin veya durumu tespit eden Bakanlığın başvurusu üzerine, mahkeme kararıyla işten el çektirilir. Mahkeme, ayrıca genel kurulu kanun ve tüzük hükümlerine göre en kısa zamanda toplamak ve yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar kuruluşu yönetmekle görevli olmak üzere 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri gereğince bir veya üç kayyım tayin eder.“ maddeleri uyarınca işlem yapılmalıdır.
Açıklanan şekilde araştırma yapılmaksızın eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, 20.01.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.