Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4424
Karar No: 2015/5135
Karar Tarihi: 19.10.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/4424 Esas 2015/5135 Karar Sayılı İlamı

15. Hukuk Dairesi         2015/4424 E.  ,  2015/5135 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Karadeniz/Ereğli 1. Asliye Hukuk Hakimliği (Denz.İht.Mah.sıf.)
    Tarihi :08.07.2014
    Numarası :2013/101-2014/197

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Dava, taraflar arasında akdedilen sözleşmenin feshi, işin yapımı sırasında kullanılmak üzere teslim edilen malzemelerin mülkiyetinin tespiti ile iş sahibine teslimi ve iş bedeli olarak ödenen bedelin iadesi istemlerine ilişkin olup, mahkemece; davanın reddine dair verilen karar, davacı şirket vekilince temyiz edilmiştir.
    Dairemizce verilen geri çevirme kararı üzerine dosyaya eklenen belgelerden, karar tarihinden önce 26.12.2012 tarihinde davalı şirketin iflasına karar verildiği ve 03.03.2014 tarihi itibariyle kararın kesinleştiği anlaşılmaktadır.
    2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu"nun iflasın hukuki neticeleri ile ilgili olan hukuk davalarının tatili başlıklı 194/I. maddesine göre; acele haller müstesna olmak üzere müflisin davacı ve davalı olduğu hukuk davaları durur ve ancak alacaklıların ikinci toplanmasından on gün sonra devam olunabilir. Bu hüküm şeref ve haysiyete tecavüzden, vücut üzerinde ika olunan zararlardan doğan tazminat davaları ile evlenme, ahvali şahsiye veya nafaka işlerine müteallik ihtilaflara, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takiplerle ilgili olarak açılmış olan hukuk davalarına tatbik olunmaz.
    İflâsın açılması ile duracak olan davalar, iflâs masasına giren mal, alacak ve haklara ilişkin hukuk davalarıdır. Müflisin davalı olduğu hukuk davaları yönünden, iflâs idaresi, alacakları tahkik ederken, bu alacağı davalı (çekişmeli) alacak olarak sıra cetveline geçirir. Bu alacağın, dolayısıyla davanın kabul edilip edilmeyeceği hakkındaki karar, ikinci alacaklılar toplantısında verilir. Bir hukuk davasının kayıt kabul davasına dönüşmesi için davalının iflas etmesi, iflas idaresinin de dava konusu alacağı iflas masasına kabul etmemesi gerekir. İkinci alacaklılar toplantısında, alacak iflas masasına kesin suretle kayıt ve kabul edilmiş ise dava konusuz kalacaktır. Alacak kısmen veya tamamen reddedilmiş ise davaya alacağın iflas masasına kayıt ve kabulü davası olarak devam edilecektir.
    Somut olayda; mahkemece, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu"nun 194 ve devamı maddelerinde gösterilen kurallara uygun bir inceleme ve araştırma yapılmaksızın eksik inceleme ile işin esasına girilmek suretiyle karar verilmesi doğru olmadığı gibi meselenin eser sözleşmesi ilişkisinden kaynaklandığı ve tarafların da her ikisinin birden tacir olup davaya asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla bakılması gerektiği de gözardı edilerek, denizcilik ihtisas mahkemesi sıfatıyla karar verilmiş olması da doğru olmamıştır.
    Eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirmeye dayanan kararın açıklanan nedenlerle bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinn temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 19.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi