Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/1601
Karar No: 2018/5819
Karar Tarihi: 20.03.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2018/1601 Esas 2018/5819 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile muhasebeci olarak çalışırken iş sözleşmesinin haklı bir nedene dayandırılmaksızın feshedildiği gerekçesiyle işe iadesine karar verilmesini istedi. Mahkeme davacının talebini kabul ederek işe iade kararı verdi. Ancak, karar davalı işverenin temyizi üzerine Yargıtay tarafından bozuldu. Bozma ilamında, davalı işverenin davacı hakkında açtığı zararın tahsili davasının sonucunun beklenmesi ve feshin buna göre değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Mahkeme, bozma ilamına uyarak feshin geçersizliğine karar verdi. Ancak Yargıtay kararı tekrar bozdu ve feshin geçerli olup olmadığının zararın tahsili davasının sonucuna göre belirlenmesi gerektiğine karar verdi. Bu nedenle, davalı işverenin açtığı zararın tahsili davasının sonucunun beklenmesi ve işveren feshinin buna göre değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Kanun Maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18-21. Maddeleri.
9. Hukuk Dairesi         2018/1601 E.  ,  2018/5819 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... 10. İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI


    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davalı işyerinde 6 aydan fazla kıdemi olan ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ile muhasebeci olarak çalışan davacının iş sözleşmesinin haklı ve geçerli bir neden olmadan feshedildiğini belirterek, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18-21. Maddeleri uyarınca feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Vekilinin Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının davalı şirket bünyesinde muhasebe müdürü görevi ile çalıştığını, bu dönemde 588.000 TL bedelli ihalenin alınarak 23.000 TL bedelli teminat mektubu verildiğini, ihale şartı olarak Vergi Dairesinden ÖTV ve Vergi borcunun olmadığına dair yazı alınması gerektiğini ÖTV vergisinin muhasebeci tarafından zamanında yatırılmadığı için belgenin alınamadığını bu tutarın yatırılmasının davacının en asli görevi olduğunu, borcu yoktur yazısı alınamadığından ihalenin kaybedildiğini ve teminat olarak verilen 23.000 TL"nin alıkonduğunu, bu zararın davacının almakta olduğu ücretin 1 katının çok üzerinde olduğunu, konu ile ilgili davacıdan savunma istendiği ancak davacının bu imzadan kaçındığını, durumun tutanakla imza altına alındığını, davacının hizmet akdinin salt uğratılan zarar nedeni ile sonlandırılmadığını, aynı zamanda avukat masraflarının yatırılmadığını, avukat tarafından gönderilen maillerin cevaplanmadığını, telefonla kendisine ulaşılamadığını ve tüm bu olumsuzlukların davacıya duyulan güveni sarsmış olduğunu, feshin haklı ve geçerli nedene dayandığını, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    C) Yargılama Süreci ve Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, fesih geçersizliğinin tespiti ile davacının işe iadesine karar verilmiştir.
    Davalı temyizi üzerine yerel mahkemenin bu kararı; Dairemizin 01.10.2015 tarih, 2015/19204 Esas-2015/26979 Karar sayılı ilamı ile bozulmuştur.
    Bozma ilamında ".. davalı işveren, davacının iş sözleşmesini üçüncü kişiden alınan ihalenin, ÖTV vergisinin zamanında yatırılmaması nedeni ile kaybedilmesi ve teminatın yanması üzerine feshetmiş, aynı zamanda meydana gelen zararının tahsili içinde davacı aleyhine İstanbul Anadolu 7. İş Mahkemesi’nin 2013/623 Esasında dava açmıştır. Davacının görev tanımının ise açıkça işe bildirgesinde Muhasebe Müdürü olduğu belirtilmiştir. Hükme esas bilirkişi raporu bu yönü ile eksik olduğu gibi işveren tarafında zararın tahsili istemi açılan davada, belirlenecek kusur, feshin haklı veya geçerliğini etkileyecektir. Mahkemece bu davanın sonucunun bekletici mesele yapılmaması ve eksik bilirkişi raporu ile sonuca gidilmesinin" hatalı olduğu belirtilmiştir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Karar süresinde davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    Yukarıda, yargılama süreci kısmında ayrıntılı bir biçimde belirtildiği üzere; mahkemece verilen işe iade kararı davalı vekilinin temyizi üzerine, Dairemizce bozulmuştur.
    Bozma ilamında; davalı işverence, davacı hakkında açılan zararın tahsili davasının sonucunun beklenmesi ve feshin buna göre haklı veya geçerli olup olmadığının tespit edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyulmasına karşın, davalı işverenin açtığı feshe dayanak zararın tahsiline ilişkin davanın kesinleşmesi beklenmeksizin, yerel mahkemece davanın reddedildiği gerekçesi ile davacının işe iadesine karar verilmesi hatalıdır.
    Çünkü söz konusu davada, yerel mahkemenin kararına karşı istinaf kanun yoluna başvurulduğu anlaşılmış olup, kesinleşen bir hüküm bulunmamaktadır.
    Davalı işverenin, davacının kendisini zarara uğrattığından bahisle iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunması karşısında, zararın tahsiline ilişkin davada verilecek hükmün, eldeki işe iade davasını doğrudan etkileyeceği ortadadır.
    Mahkemece, zararın tahsiline ilişkin davanın sonucunun kesinleşmesi beklenmeli ve işveren feshi buna göre değerlendirilmelidir. Bu nedenlerle kararın bozulması gerekmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi