Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/31184
Karar No: 2021/2694
Karar Tarihi: 10.03.2021

Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2017/31184 Esas 2021/2694 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanık, Emre Film Müzik Reklam Organizasyon isimli firmayı işletmektedir. Sanığın, Niğde'de düzenlenecek bir Deniz Feneri konserine ilişkin kamuoyunda yapılan duyurularda, sanatçı Ş.Ç.'ın dahil olacağı belirtilmiştir. Sanığın, katılanlar ile irtibat kurarak, konserden elde edilen geliri Niğde Özürlüler Derneği'ne bağışlayacağını, Deniz Feneri kanalıyla bütün özürlülere yardım edeceğini vaat ettiği ve 500 TL ve 100 USD aldığı belirtilmektedir. Ancak konser hazırlıkları sırasında, sanatçı Ş.Ç.'ın konsere katılmayacağı ortaya çıkmıştır. Ayrıca sanığın, katılanlardan haksız menfaat elde ettiği iddiasıyla yargılandığı belirtilmektedir.
TCK'nın 158/1-d, 62, 52, 53. maddeleri uyarınca sanığın mahkumiyetine karar verilmiştir. TCK'nın 158/1-d maddesi, kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçunun işlenmesini nitelikli hale getirmiştir. Maddenin uygulanabilmesi için, söz konusu kurumların isminin kullanılması yeterli olmamakta, maddi varlıklarının kullanılması gerekmektedir.
15. Ceza Dairesi         2017/31184 E.  ,  2021/2694 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Dolandırıcılık (değişen suç vasfı ile kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık)
    HÜKÜM : Katılan ... ve katılan ..."na yönelik eylemler nedeniyle ayrı ayrı;
    TCK"nın 158/1-d,62,52,53. maddeleri uyarınca mahkumiyet

    Nitelikli dolandırıcılık suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hükümler sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Emre Film Müzik Reklam Organizasyon isimli firmayı işletmekte olan sanığın, kamuoyunda şiir albümleri ve rol aldığı diziler ile tanınan sanatçı ..."ın haberi ve izni olmaksızın, Niğde"de, sanatçı ..."ın da Deniz Feneri şiirleri ile katılacağı bir konser düzenleneceğini il merkezinde oluşturulan bir stand vasıtasıyla vatandaşlara duyurmaya başladığı, Niğde Özürlüler Derneği Başkanı olan katılan ... ile irtibat kurarak bu konserden elde edilen gelirin bir kısmını derneğe bağışlayacağını, Deniz Feneri kanalıyla bütün özürlülere yardım edeceğini vaad ederek katılan ..."dan acilen İzmir"e gidiyorum, para çekemedim diyerek 500 TL ve 100 USD aldığı, konserin hazırlık aşamalarında katılan ..."in şoförü olduğu taksiyi kiralayıp köylere ve belediyelere gittiği, ancak anlaştıkları günlük 50 TL ücret ve 600 TL yakıt giderini vermediği, yine konser hazırlıkları sırasında milletvekili adayı olan katılan ... ile irtibat kurarak konserden bahsedip kendisine bankadan 4000 TL havale edildiğini ancak çekemediğini, parayı alacağı gün olan pazartesi günü verilmek üzere 1600 TL para istediği, katılanın da geri ödeneceğine inanarak 1350 TL"si çek ve 300 TL’si de nakit olmak üzere toplam 1650 TL"yi sanığa verdiği, konserden haberi ve izni olmayan sanatçı ..."ın konsere katılmadığı, sanığın katılanlar ... ve ...’ndan almış olduğu paraları iade etmediği, ..."in taksi ücreti ve yakıt parasını ödemediği, bu şekilde katılanlardan haksız menfaat temin ettiği ve her bir katılana yönelik olarak ayrı ayrı üzerine atılı suçu işlediği iddia olunan olayda;
    TCK"nın 158/1-d maddesinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasî parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçunun işlenmesi, nitelikli hal kabul edilmiştir. Sözkonusu kurum ya da kuruluşların konumunun suçun işlenmesinde kolaylık sağlayacağı düşüncesi, bu kurum ve kuruluşların dolandırıcılık suçunda araç olarak kulanılmasının ağırlaştırıcı neden olmasını gerektirmiştir. Bu nitelikli halin uygulanabilmesi için, maddede sayılan kurumların isminin kullanılması yeterli olmayıp maddi varlıklarının kullanılması gerekmektedir. Araç olarak kullanılma, bu kurum veya kuruluşlara ait yazı veya belgeleri amaç dışı olarak kullanmak şeklinde olabilir. Bu kurumlara ait kimlik belgesinin gösterilmesi, basılı evraklarının, kıyafetlerinin, taşıtlarının kullanılması mağdurda güven oluşmasını sağlayacaktır.
    Somut olay yönünden; sanığın, katılan ...’ya yönelik olarak, düzenleyeceği organizasyona katılacağını ifade ettiği Deniz Feneri Derneği’ne ait hangi maddi varlığı ne şekilde kullandığının sorulması; katılan ...’na yönelik olarak, sanık tarafından aşamalarda istikrarlı olarak adı geçen katılandan çek ve para almadığının savunulması karşısında, sanığa verildiği iddia olunan çekin kime ödendiğinin ilgili bankadan sorularak ve çek örneğinin getirtilerek tarafların beyanları doğrultusunda değerlendirme yapılması, adı geçen katılan yönünden, sanığın eyleminde diğer katılan ...’nın başkanı olduğu Niğde Özürlüler Derneği’nin mi, Deniz Feneri Derneği’nin mi maddi varlığının kullanıldığı ve kullanılmış ise hangi derneğe ait somut olarak hangi maddi varlığın kullanıldığının sorulması, sonucuna göre sanığın eylemlerinin 5237 sayılı TCK"nın 157/1 maddesinde düzenlenen uzlaştırma kapsamındaki basit dolandırıcılık suçunu veya TCK’nın 158/1-d maddesinde düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturup oluşturmayacağının karar yerinde tartışılmasından sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini yerine yazılı şekilde eksik inceleme ile hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanun"un 8/1 maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, aynı Kanun"un 326/son maddesi uyarınca ceza miktarı bakımından kazanılmış hakkın gözetilmesine, 10/03/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi