Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/26119
Karar No: 2014/4324
Karar Tarihi: 21.02.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/26119 Esas 2014/4324 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı kurumun işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan davacı, iş akdinin haklı neden olmaksızın sona erdirildiği gerekçesiyle kıdem, ihbar tazminatı ve işçilik alacaklarının ödetilmesi için dava açmıştır. Mahkeme iş akdinin haksız feshedildiği gerekçesiyle kısmen kabul etmiştir. Ancak fazla çalışma ücreti hesaplamasında taraflar arasında uyuşmazlık bulunmuştur. Davacının mahkeme huzurunda verdiği tanık beyanları günlük 11 saati aşan çalışmalarının fazla mesai olarak kabul edilmesi gerektiğini göstermiştir. Yapılan hesaplamalar İş Kanunu ve Yargıtay içtihatlarına aykırı olduğundan bilirkişi raporu hatalıdır ve karar bozulmalıdır.
Kanun maddeleri: İş Kanunu ve Yargıtay içtihatları.
7. Hukuk Dairesi         2013/26119 E.  ,  2014/4324 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Kadirli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemesi Sıfatıyla)
    Tarihi : 02/07/2013
    Numarası : 2012/308-2013/372

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine
    2-Davacı, davalı kuruma ait işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını , iş akdinin işveren tarafından haklı neden olmaksızın sona erdirildiğinden bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının ödetilmesini istemiştir.
    Davalılar, iş akdinin ihale süresinin dolması nedeniyle sonu erdirildiğini ve davacının alacağının olmadığını savunarak, davanın reddini talep etmişlerdir.
    Mahkemece, iş akdinin işveren tarafından haksız ve önelsiz fesedildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Davacının fazla çalışma ücretinin hesabında taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Davacının, Kadirli 1.Asliye Hukuk Mahkemesinin(İş Mahkamesi Sıfatıyla) 2012/266 Esas sayılı dosyasında tanık olarak verdiği beyanında bildirdiği çalışma saatleri ile dava dilekçesindeki çalışma saatlerine yönelik iddiası birbirini tutmamaktadır. Davacının mahkeme huzurunda tanık sıfatıyla verdiği beyanlar kendisini bağlar, bu nedenle fazla mesai hesabında bu beyanının gözönünde tutulması gereklidir. Davacı, güvenlik görevlisi olarak, bazı dönemlerde 12 saat çalışıp bazen 24 saat, bazen 36 saat dinlenmiş; bazı dönemlerde ise 24 saat çalışıp 48 veya 72 saat dinlenmiştir. Bilirkişi tarafından, davacının günlük 7.5 saati aşan çalışmalarının fazla mesai olarak kabulü ile yapılan hesaplama sistemi İş Kanunu ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına aykırıdır. Düzenli mesai yapılmayan vardiyalı çalışmalarda, işçinin çalışmasının günlük 11 saati aşması durumunda günlük fazla mesai hesabı yapılması ve 11 saati aşan kısımların fazla mesai sayılması gerekir. Kural olarak haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle yeniden bilirkişi raporu alınarak, haftalık 45 saati ya da günlük 11 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilip buna göre hesaplama yaptırılarak çıkacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde yanlış hesap yöntemini benimseyen hatalı bilirkişi raporunun hükme esas alınması isabetsiz olup bozma nedenidir.
    O halde davalılar vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, 21/02/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi