
Esas No: 2019/418
Karar No: 2022/2685
Karar Tarihi: 23.05.2022
Danıştay 10. Daire 2019/418 Esas 2022/2685 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2019/418 E. , 2022/2685 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/418
Karar No : 2022/2685
TEMYİZ EDEN (DAVACILAR) : 1- …
2- …
3- …. ve
4- … adlarına velayeten, kendilerine
asaleten;
5- …
6- …
VEKİLLERİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Başkanlığı
(Mülga … Genel Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : Afganistan uyruklu olan davacıların uluslararası koruma başvurusunun reddine ilişkin 14/01/2015 tarihli Göç İdaresi Genel Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, ... İdare Mahkemesince, Danıştay Onuncu Dairesinin 01/03/2018 tarih ve E:2016/158, K:2018/969 sayılı bozma kararına uyulmak suretiyle davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacılar tarafından, tebliğ edilen karar içeriğinde başvurunun neden reddedildiğine dair açıklama bulunmadığı, dava konusu işlemin gerekçesiz olduğu, Afganistan’ın 1980 yılındaki süreçten sonra güvenlik açısından tehlikeli olduğu, ülkelerini terk etmek zorunda kaldıkları, Taliban örgütünün ülkede kaos ortamına sebep olduğu ve her gün çatışma yaşandığı, ikincil koruma statüsü çerçevesinde değerlendirme yapılması gerektiği belirtilerek, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı, bu sebeple temyize konu kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, uluslararası korumanın amacının zulme uğrama korkusu içinde bulunan ve gerçek risk taşıyan yabancıların ülkede belirlenen statü içerisinde kalmalarına izin vermek olduğu, davacıların beyanlarının uluslararası koruma başvurusunun kabulü için yeterli olmadığı, ayrıca davacıların ileri sürülen olay ile ilgili hukuki yola başvurmadığı ve ülke içinde alternatif yer değiştirme durumunun değerlendirilmediği belirtilerek, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, bu sebeple temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacıların temyiz isteminin REDDİNE,
2. Davanın reddi yolundaki ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Adli yardım talebinin kabul edilmiş olması nedeniyle ödenmemiş olan temyiz aşamasına ait yargılama giderlerinin davacılardan tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesi, 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 23/05/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.