
Esas No: 2017/1132
Karar No: 2022/2654
Karar Tarihi: 23.05.2022
Danıştay 10. Daire 2017/1132 Esas 2022/2654 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Danıştay Onuncu Dairesi, davacının 2009 yılı Hububat Desteklemeleri kapsamında alınan ödeme tutarının haksız olduğunu iddia ederek 5 yıl süreyle tarımsal desteklemeden men edilmesine ve anapara ile ödeme tarihine kadar oluşan gecikme zammının tahsil edilmesine ilişkin dava konusu işlemi iptal etmeyen İdare Mahkemesi'nin kararını onadı. Davalı idarenin temyiz istemi reddedildi ve yargılama giderleri istemde bulunan üzerine bırakıldı. Kararın tebliğ tarihini izleyen 15 gün içinde karar düzeltme yolunun açık olduğu belirtildi. Kanun maddeleri olarak; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi ve 54. maddesi, 1. fıkrası gösterildi.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2017/1132
Karar No : 2022/2654
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …Kaymakamlığı / …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
DAVANIN_KONUSU : Davacı tarafından, 2009 yılı Hububat Desteklemeleri kapsamında kendisine ödenen 5.180,00 TL'nin haksız ödendiğinden bahisle 5 yıl süreyle tarımsal desteklemeden men edilmesi ve söz konusu anapara ile ödeme tarihine kadar oluşacak gecikme zammının birlikte tahsiline ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı dava konusu işlemin iptali yolunda verilen kararın bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacının destekleme ödemelerinden yararlanmak amacıyla yapmış olduğu başvurularda sahte müstahsil makbuzlarının ibraz edildiğinin vergi tekniği raporuyla ortaya konulduğundan dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin REDDİNE,
2. Dava konusu işlemin iptaline ilişkin …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının ONANMASINA,
3. Yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerine bırakılmasına, artan posta ücretinin istemi halinde davalı idareye iadesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesi, 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 23/05/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.