Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/7546
Karar No: 2020/7942
Karar Tarihi: 07.12.2020

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2018/7546 Esas 2020/7942 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı taraf, paydaşlar arasında anlaşmaya varılmadan müvekkilinin hissedar olduğu taşınmaz üzerinde iş yeri açtı. Müvekkil, haksız eylemin sonlandırılması için ihtarname çekti ancak sonuç alamadı. Davacı, davanın elatmanın önlenmesi kal ve ecrimisil istemlerine ilişkin olduğunu belirterek davayı açtı. Ancak davacının elatmanın önlenmesi talebi konusuz kaldı ve ecrimisil ve kal talepleri reddedildi. Hükmün temyizi üzerine Dairece dosya incelendi ve davacı lehine yargılama gideri ve vekalet ücreti takdir edilmesi gerektiğine karar verildi. Hüküm fıkrasında çelişki oluştuğu için karar düzeltme yolunun kapalı olduğu belirtildi.
Kanun maddeleri:
- 6100 sayılı HMK’nin 331. maddesi
- HMK madde 323/1-ğ bendi
- HUMK\"un 438/7. (HMK 370) maddesi
8. Hukuk Dairesi         2018/7546 E.  ,  2020/7942 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Elatmanın Önlenmesi Ve Eski Hale Getirme, Ecrimisil


    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, elatmanın önlenmesine yönelik talebin konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına, kal ve ecrimisile yönelik talebin reddine karar verilmiş olup hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
    K A R A R

    Davacı vekili; müvekkilinin, .... Mahallesi 158 ada 1 parsel sayılı taşınmazın hissedarı olduğunu, müvekkilinin hissedar olduğu bu taşınmaz üzerine davalı tarafça hiçbir haklı nedene dayanmaksızın iş yeri açtığını, müvekkilinin davalı tarafın haksız eylemini sonlandırması için Alanya 4. Noterliğinden 11.02.2013 tarihli ihtarname çektiğini, tüm ihtarlarının neticesiz kaldığını,dava konusu taşınmaza davalı tarafça yapılmış olan müdahalenin men-i, eski hale getirme, yıkım bedelleri ile fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla 1500 TL ecrimisil bedelinin tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili; müvekkilinin, dava konusu taşınmaz üzerinde bulunan depo vasıflı binada 2011 senesinden bu yana hissedarlardan .... ile yaptığı kontrat gereği kiracı olarak bulunduğunu, 2011 yılında söz konusu kira kontratına diğer hissedarlardan olan ... ve ..."ın da muvafakat ettiklerini, 05.05.2011 tarihli muvafakatname düzenlendiğini, dava konusu taşınmazı paydaşlar arasında pay ve paydaş çoğunluğunu sağlayarak kiraladığını ve uzun yıllardır iş yeri olarak kullanmaya devam eden yasal bir kiracı olduğunu, bu nedenle davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda, davanın elatmanın önlenmesi talebi yönünden konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına, kal ve ecrimisile yönelik talebin de reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, elatmanın önlenmesi kal ve ecrimisil istemlerine ilişkindir.
    6100 sayılı HMK’nin 331. maddesinin birinci fıkrası “Davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hallerde hakim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerine takdir ve hükmeder” hükmünü içermektedir. Ayrıca HMK madde 323/1-ğ bendinde “Vekille takip edilen davalarda kanun gereğince takdir olunacak vekâlet ücreti” yargılama giderleri kapsamında sayılmıştır.
    Somut olayda; dava konusu taşınmaz, pay ve paydaş çoğunluğunca kiraya verildiği ve böylelikle geçerli bir kira sözleşmesi ile davalı şirket tarafından kullanıldığı ve 04.05.2015 tarihinde, dava açıldıktan sonra davalı dava konusu taşınmazı tahliye ettiği bu nedenle müdahalenin menine yönelik talebin konusuz kalması nedeniyle karar vermeye yer olmadığına, ecrimisil ve kal taleplerinin de reddine karar verildiği ve bu hususun da gerekçeli kararda belirtildiği anlaşılmaktadır.
    Davalının geçerli bir kira sözleşmesine dayanarak dava konusu taşınmazı kullandığının anlaşılmasına ve mahkemece de bu durum belirlenmiş ve hükme bağlanmış olmasına rağmen davacı lehine yargılama gideri ve vekalet ücreti verilmemesi gerekirken hüküm fıkrasında yazılı şekilde davacı lehine yargılama gideri ve vekalet ücreti takdiri isabetsiz olup, yazılı şekilde hüküm fıkraları arasında çelişki oluşturacak şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Ne var ki, bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden bozma sebebi yapılmamış, hükmün aşağıda belirtilen kısmının HUMK"un 438/7. (HMK 370) maddesi uyarınca düzeltilerek onanması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, hükmün 7. bendinin (Davacı tarafından yapılan 71,70 TL dava açılış gideri, 206,30 TL keşif harç gideri, 700 TL bilirkişi gideri, 150 TL keşif araç ücreti ile 34 TL posta ve tebligat giderinden oluşan toplam 1.162 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine) ve 8. bendinin (Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden, karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. gereğince 1.800 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, davanın açılmasına davalının sebebiyet vermesi nedeni ile) tümüyle hüküm fırkasından çıkarılmasına Yerel Mahkeme hükmünün 6100 sayılı HMK"nin Gİeçici 3. maddesi yollaması ile HMK"nin 304. maddesi 1086 sayılı HUMK"un 438/7. fıkrası gereğince düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, HUMK"un 440/III-1, 2, 3 ve 4. bentleri gereğince ilama karşı karar düzeltme yolu kapalı bulunduğuna, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 07.12.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi