Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1716
Karar No: 2014/1341
Karar Tarihi: 26.02.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/1716 Esas 2014/1341 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, Antalya'da yapılacak bir spor kompleksinin elektrik tesisat, proje, hesap ve çizimleri yapmak üzere davalılar tarafından iş verildiğini ancak bedelinin ödenmediğini ileri sürerek alacak davası açmıştır. İddiaları değerlendiren mahkeme, davacının talebini kabul etmiştir. Ancak davalılardan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı aleyhine açılan davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddedilmesi gerektiği, bu davalının alacaktan sorumlu tutulamayacağı belirtilerek hüküm bozulmuştur.
818 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 355 ve devamı maddeleri, eser sözleşmelerine ilişkin hükümleri düzenlemektedir. Eser sözleşmeleri, bir kişinin eserini başka bir kişinin isteği veya emri üzerine yaptığı sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde, eser sahibinin yapacağı işin içeriği, bedeli, teslim süresi, işin yapılış şekli gibi unsurlar yer alır.
15. Hukuk Dairesi         2013/1716 E.  ,  2014/1341 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Antalya 6. Asliye Ticaret Mahkemesi
    Tarihi :05.12.2012
    Numarası :2012/79-93

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hüküm davalılar vekilince temyiz edilmiş davalı Antalyaspor Faaliyetleri Tic. ve San. A.Ş. vekili tarafından duruşma istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat A..T.. ile davalı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı vekili Avukat B..U..ile diğer davalı Antalyaspor Faaliyetleri Tic. ve San. A.Ş. vekili Avukat C.. S.. geldi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan iş bedelinden doğan alacağın tahsili talebinden ibarettir. Davacı yüklenici, davalı Antalyaspor Faaliyetleri Ticaret Sanayi A.Ş. ise iş sahibidir. Davacı vekili, Antalya"da bulunan bir taşınmaz üzerine davalıların birlikte yapacakları spor kompleksinin elektrik tesisat, proje, hesap ve çizimleri işini yüklenerek eseri teslim etmesine rağmen bedelinin ödenmediğinden bahisle bedel talep etmiş, davalı vekilleri ise proje konusunda davacı şirket ile anlaşmadıklarını savunarak davanın reddini istemişler, mahkemece yapılan yargılama sonucunda davanın kabulüne karar verilmiş, verilen karar davalı vekillerince temyiz edilmiştir.
    1)Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre Antalyaspor Faaliyetleri Ticaret Sanayi A.Ş. vekilinin temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2)Davalı Büyükşehir Belediye Başkanlığı"nın temyizine gelince;
    Mahkemece yapılan yargılama sonucunda davanın kabulü ile davacı şirket tarafından yapılan proje bedeli olan 126.000,00 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir. Davacı şirket ile davalılardan Antalyaspor Faaliyetleri Ticaret Sanayi A.Ş. arasında sözlü olarak kurulduğu anlaşılan sözleşme, sözleşme ve dava tarihinde yürürlükte

    bulunan 818 Sayılı Borçlar Kanunu"nun 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesi niteliğindedir. Kurulduğu anlaşılan sözlü eser sözleşmesinin tarafları, davacı şirket ile davalı Antalyaspor Faaliyetleri Ticaret Sanayi A.Ş."dir. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı sözleşmenin tarafı değildir.
    Taraf sıfatı, bir başka deyişle husumet ehliyeti dava konusu hak ile kişiler arasındaki ilişkiyi ifade eder. Sıfat, bir maddi hukuk ilişkisinde tarafların o hak ile ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesi anlamına gelir. Davacı sıfatı, dava konusu hakkın sahibini, davalı sıfatı ise dava konusu hakkın yükümlüsünü belirler. Uygulamada davacı sıfatı, aktif husumeti, davalı sıfatı ise pasif husumeti karşılayacak şekilde değerlendirilmektedir. Taraf sıfatının bu anlamda önemli özelliği ise, def"i değil itiraz niteliğinde olması nedeniyle taraflarca süreye ve davanın aşamasına bakılmaksızın her zaman ileri sürülebileceği ve taraflar ileri sürmemiş olsalar bile mahkemece re"sen nazara alınmasıdır.
    Bu anlatımlar ışığında somut olaya geldiğimizde; kurulduğu anlaşılan sözlü eser sözleşmesinin tarafları, davacı şirket ile davalı Antalyaspor Faaliyetleri Ticaret Sanayi A.Ş. dir. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı sözleşmenin tarafı değildir. Bir başka deyişle bu davalının taraf sıfatı bulunmamaktadır. Bu nedenle Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı aleyhine açılan davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddine karar vermek gerekirken bu davalının da alacaktan sorumlu tutulması doğru olmamıştır. Hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalı Antalyaspor Faaliyetleri Tic. ve San. A.Ş. vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca hükmün davalı Büyükşehir Belediye Başkanlığı yararına BOZULMASINA, 1.100,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay duruşmasında kendini vekille temsil ettiren davalı A.. B.."na, 1.100,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davalı Antalyaspor Faaliyetleri Tic. ve San. A.Ş."den alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davacıya verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 6.736,10 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalı Antalyaspor Faaliyetleri Tic. ve San. A.Ş."den alınmasına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalı A.. B.."na geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 26.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi