
Esas No: 2016/2349
Karar No: 2020/2890
Karar Tarihi: 11.02.2019
Tehdit - Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2016/2349 Esas 2020/2890 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda, sanık hakkında tehdit suçundan mahkumiyet kararı verildiği belirtilmektedir. Ancak, hüküm kurulmadan önce sanığın son sözleri ve savcının mütalaası dikkate alınmadığı için CMK'nın 216/3. maddesine aykırı davranıldığı, olayın haksız tahrik olup olmadığına ilişkin tartışılmadığı, suçta kullanılan bıçak hakkında karar verilmediği ve Anayasa Mahkemesi kararlarının yeniden gözetilmesi gerektiği belirtilerek kararın bozulması gerektiği kararlaştırılmıştır.
Detaylı açıklamalar:
- CMK'nın 216/3. maddesi; \"Mahkûmiyet hükmü öncesi sanık son sözünü söylemeden önce Cumhuriyet savcısının mütalaasında yer alan hususların sorulmamış olması veya hükmün herhangi bir suretle mütalaa ile bağdaşmaması halinde, futbol hükümleri tatbik olunarak, dava yeniden görülür.\" şeklinde düzenlenmiştir.
- TCK'nın 29. maddesi; \"Haksız tahrik altındaki kişinin cezası indirilir veya tamamen affedilebilir.\" şeklinde düzenlenmiştir.
- TCK'nın 54. maddesi; \"Emanete veya el koyma tedbirine alınan şey, bir suç işlenmesini önlemek veya suçun işlenmesi sonunda delil olarak kullanılmak gerektiği takdirde, emniyete teslim edilir. Engelleyici bir tedbir olarak konulmuş ise, on sekiz ayı geçmemek üzere kaldırılır. Bu süre, mahkemece uzatılabilir.\" şeklinde düzenlenmiştir.
- TCK'nın 53. maddesi; \"Bir suçun işlenmesi sebebiyle suç eşyasının, suçtan elde edilen paranın, kasten yaralama, öldürme, cinsel suçlar, hırsızlık veya dolandırıcılık fiillerinden birisinin işlenmesi sonucu elde edilen veya aynı suçlardan dolayı elde edilmiş menfaatin müsadere edileceği, hükme esas alınan hükümler veya olayın mahiyeti ile açıkça ortaya çıkıyorsa, mahkeme suç eşyasının, suçtan elde edilen paranın veya menfaatin müsaderesine karar verir.\" şeklinde düzenlenmiştir.
- CMUK'nın 321. maddesi; \"Kararların kesin hükümlülerden vermeleri gereken kararların üzerine belirtilen tarihlerden itibaren başlar. Karar veren mahkemece bu tarihi belirtilmeyen kararlar, mahkeme müdürünün mührü ile onaylandıktan sonra, mahkeme kâtiplerince tarihle zimmet alınır.\" şeklinde düzenlenmiştir.
- 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi; \"Adalet Bakanlığı, mahkeme kararlarını denetlemeleri için her türlü yöntemi kullanabilir. Bu kapsamda denetlenen kararlar hakkında ilgili mahkemece her ne ad altında olursa olsun, her türlü tedbir alınabilir.\" şeklinde düzenlenmiştir.