Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/17137
Karar No: 2015/730
Karar Tarihi: 16.01.2015

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2014/17137 Esas 2015/730 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mirasın reddinin iptali davası açan davacı vekili, müvekkilinin borçlarına karşılık hiçbir güvence vermeden mirası reddettiğini ve mirasın reddinin kötüniyetli olduğunu iddia ederek reddinin iptalini talep etti. Mahkeme davanın kabulü ile mirasın reddinin iptaline karar verdi. Ancak davalı vekili tarafından temyiz isteğinde bulunulduktan sonra davalı asil mahkemeye davadan feragat ettiğini bildiren bir dilekçe sunuldu. Davalı vekilinin temyiz isteği feragat nedeniyle reddedildi. Davacı vekili de henüz hüküm kesinleşmeden davadan feragat ettiğini beyan etti. Mahkeme, bu feragat beyanı hakkında karar veremedi ve dosyayı ele almaya devam etmedi. Kararın kesinleşmemiş olduğu bu aşamada davadan feragat mümkün olduğu için, yerel mahkeme tarafından feragat beyanı hakkında bir karar verilmelidir. Bu nedenle, mahkeme kararı bozuldu ve feragat beyanı hakkında karar verilmesi için yeniden ele alınması istendi. Kanun maddeleri: HMK'nun 310. maddesi, HMK'nun 311. maddesi, 6100 sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesi, 1086 sayılı HUMK'nun 428. maddesi, HUMK'nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve HUMK'nun 440/I maddeleri.
8. Hukuk Dairesi         2014/17137 E.  ,  2015/730 K.

    "İçtihat Metni"

    Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Mirasın reddinin iptali

    .. ile .. aralarındaki mirasın reddinin iptali davasının kabulüne dair Asliye Hukuk Mahkemesi"nden verilen 16.04.2014 gün ve 571/383 sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı vekili, vekil edeninin davalıdan alacaklı olduğunu, aleyhindeki icra takiplerinin derdest olduğunu, davalının babasının vefat etmesi üzerine kendisine babasından intikal edecek hisseler üzerine haciz konulduğunu, davalının sırf borçlarını ödememek için babasından kalan mirası reddettiğini, davalının borçlarına karşılık hiçbir güvence vermediğini, mirası reddetmesinin kötüniyetli olduğunu açıklayarak davalının mirası reddinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece davanın kabulü ile mirası reddi kararının iptaline karar verilmiştir.
    Hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Ne var ki hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edildikten sonra davalı asil yerel mahkemeye ibraz ettiği ve kimlik tespiti de yapıldığı anlaşılan 24.11.2014 havale tarihli dilekçe ile temyizden feragat etmiştir. Ayrıca yine vekaletnamesinde davadan feragat yetkisi bulunduğu anlaşılan davacı vekilinin yerel mahkemeye ibraz ettiği 24.11.2014 havale tarihli dilekçe ile davadan feragat ettiğini bildirdiği görülmüştür.
    1-Davalı asilin hüküm aleyhine temyiz yoluna başvurulduktan sonra 24.11.2014 havale tarihli dilekçesi ile usulüne uygun şekilde temyiz isteğinden feragat ettiği anlaşıldığından davalı vekilinin temyiz isteğinin feragat nedeniyle REDDİNE,
    2-HMK"nun 310. maddesine göre davadan feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. HMK"nun 311. maddesine göre ise feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Davacı vekili henüz hüküm kesinleşmeden verdiği 24.11.2014 havale tarihli dilekçe ile davadan feragat ettiğini bildirmiştir. O halde davadan feragat beyanı hakkında bir karar verilmesi zorunluğu doğmuştur. Ancak mahkemece, davadan el çekilmesi nedeniyle bu dilekçe üzerine işlem yapılmadığı anlaşılmaktadır. Görülmektedir ki feragat dilekçesi üzerine Mahkemece işlem ifası için mahkemenin dosyayı yeniden ele almasını ve içine girebilmesini sağlamak gerekmektedir. Öyle ise davadan feragat dilekçesini aynı zamanda temyiz dilekçesi

    gibi yorumlamak, Mahkemenin işlem yapabilmesi için kararın bozularak dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar vermek zorunluğu vardır. Karar kesinleşinceye kadar davadan feragat mümkün olduğuna, mahkemece, bir karar verilip, davadan el çekildikten sonra davacı vekili tarafından davadan feragat edildiğine ve bu aşamada feragat hakkında karar verme yetkisi yerel mahkemeye ait bulunduğuna, göre; davacı vekilinin davadan feragat beyanı hakkında bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmektedir.
    Açıklanan nedenle, davacı vekilinin davadan feragatı dikkate alınmak suretiyle davadan feragat ile ilgili hüküm kurulmak üzere yerel mahkeme kararının 6100 sayılı HMK"nun Geçici 3. maddesinin yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK"nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve HUMK"nun 440/I maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve 25,20 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden davalıya iadesine, 16.01.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi