Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/19778
Karar No: 2013/7233

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/19778 Esas 2013/7233 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai, çocuk parası, izin ücreti ve maaş alacağının ödetilmesini istemiştir. Mahkeme, isteği kısmen kabul etmiştir. Davalı avukatı temyiz etmiş, ancak temyiz itirazları reddedilerek hüküm onanmıştır. Karşı oyda ise işveren ile işçi ilişkileri ve asgari ücret konuları ele alınarak, fazla çalışma alacağından daha yüksek düzeyde hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri: İş Kanunu madde 14/1, madde 33/1, madde 34/2, madde 63/1.
22. Hukuk Dairesi         2012/19778 E.  ,  2013/7233 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai, çocuk parası, izin ücreti ve maaş alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle yargılama aşamasında usule uygun şekilde ileri sürülmeyen zamanaşımı definin temyiz aşamasında ileri sürülmesi durumunda temyiz incelemesi yapılmasının mümkün olmamasına göre davalı vekilinin yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, 04.04.2013 gününde oyçokluğu ile karar verildi.



    KARŞI OY

    Davacı, davalıya ait işyerinde 03.12.2003 tarihinde döner ustası olarak çalışmaya başladığını, 18.12.2010 tarihinde ise haksız olarak işten çıkarıldığını iddia ederek bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı ise savunmasında, iş akdinin davacının devamsızlığı nedeniyle sona erdirildiğini belirterek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece dava kabul edilmiştir.
    Kurulan hüküm davalının temyizi üzerine Dairemizce onanmıştır.
    Ancak mahkeme hükmünün fazla mesai alacağı yönünden bozulması gerektiği düşüncesinde olduğumdan onama kararına iştirak etmem mümkün olmamıştır.
    İşveren ile işçi ilişkileri konusundaki süreç batı ülkeleri ile ülkemizde farklı gelişmiştir. Teknolojinin gelişmesi ve sanayileşmenin etkisi ile Avrupa"da iş hukuku önceki dönemlerden itibaren gelişmiş iken, ülkemizde ancak özellikle son 30-40 yılda yoğunlaşan bir özel sektör iş ilişkisinden söz edilebilir. Bu durum gözönüne alındığında ülkemizdeki bu alandaki bilincin batı ülkelerine oranla sınırlı olduğu söylenebilir.
    Her ne kadar kanunları bilmemek mazeret sayılmaz ise de toplumsal gerçeklerden uzak uygulamaların da adalete hizmet etmeyeceği inancındayım.
    Somut olaya gelince, işveren ile işçi arasında yazılı bir iş sözleşmesi yoktur. Davacının ücreti mahkemece en son brüt 2.304,00 TL olarak kabul edilmiştir.
    Taraflar arasında yazılı iş sözleşmesi olmadığına göre kararlaştırılan ve asgari ücretin önemli miktarda üzerinde olan maaşın, iş yerinin olağan çalışma saatlerine göre belirlendiği ve çalışma süresi haftalık 45 saati geçse dahi, 45 saati geçen kısmında maaş içinde karşılandığı kabul edilmelidir.
    Zira hem işveren hemde işçi işyerinin olağan çalışma saatlerini gözönünde bulundurarak ücreti belirlemektedirler.
    İşyerinin olağan çalışma düzeni dışına çıkılarak daha fazla çalışma yapıldığı takdirde ise bu durumda fazla mesaiden söz edilebilecektir.
    Eğer işçinin maaşı asgari ücret düzeyinde ise bu halde haftalık 45 saatin üzerindeki tüm çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilmelidir.
    Örneğin, işyeri günlük 9:00-18:00 saatleri arasında haftanın altı günü açık kalıyorsa ve kararlaştırılan ücrette, asgari ücretin önemli miktarda üzerinde ise burada kararlaştırılan ücretin çalışma süresinin tamamını karşıladığı ve ayrıca fazla çalışma ücretinin sözkonusu olmayacağının kabulü gerekir.
    Eğer işyeri olağan düzeninin dışında, örneğin gece 20:00"ye kadar çalışmış ise bu halde fazla çalışma yapıldığından söz edilebilecektir. Aksi durumun kabulü işveren açısından öngörülmeyen bir maliyetin ortaya çıkması anlamını taşıyacaktır.
    Davaya konu olayda bilirkişi, yaklaşık yedi yıllık bir dönem için 69.568,22 TL fazla çalışma alacağı hesaplamıştır. Diğer işçilik alacakları ile birlikte toplam alacak miktarı 100,000 TL"ye yaklaşmaktadır. İşverenin 3-4 farklı işçi için benzer maliyetler ile karşı karşıya kalabileceği düşünüldüğünde bunun iş hayatında yıkıcı etkilerinin olabileceği öngörülmelidir. Bu olumsuzlukları asgariye indirmek ve hakkaniyete uygun kararlar verebilmek için fazla çalışma olgusunun yukarıdaki çerçeve içerisinde değerlendirilmesinin uygun olacağı kanısındayım.
    Son çare olarak, fazla çalışma alacağından mahkemenin kabulünden daha yüksek düzeyde hakkaniyet indirimi yapılarak makul ve dengeli bir karar oluşturulabileceği düşüncesindeyim. Bu nedenler ile yerel mahkeme hükmünün bozulması gerektiği kanaati ile aksi yöndeki çoğunluk görüşüne katılmıyorum. 04.04.2013




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi