
Esas No: 2021/4599
Karar No: 2022/924
Karar Tarihi: 09.03.2022
Danıştay 13. Daire 2021/4599 Esas 2022/924 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 13. Daire Başkanlığı 2021/4599 E. , 2022/924 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2021/4599
Karar No:2022/924
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … İnşaat Araç Kiralama Ortak Sağlık Güvenlik
Birimi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Hizmetleri Sanayi ve
Ticaret Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Karayolları Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü'nce 08/12/2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen "İş Sağlığı ve Güvenliği Kısmi Süreli Hizmet Alımı İşi" ihalesinin ve söz konusu ihaleye ilişkin olarak imzalanan sözleşmenin iptali istemiyle yapılan 29/01/2021 tarihli başvurunun reddine ilişkin Karayolları Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü'nün … tarih ve …sayılı işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nce verilen kararda; davacı tarafından yüklenicide bulunması gerektiği belirtilen izin belgelerinin sözleşme aşamasında bulunmadığı, göz muayenesi yapma imkânı bulunmadığı iddia edilmiş ve şartname eki Tablo-3'te göz muayenesine yer verilmiş ise de, göz muayenesinin Gezici İSG araçları ile yapılacağına ilişkin şartname hükmüne yer verilmediği, işyeri hekimleri tarafından göz muayenesinin yapılacağının belirtildiği, İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından … plaklı araç için düzenlenmiş … tarih ve … sayılı akciğer filmi tetkikine yönelik Gezici İSG Belgesinin düzenlendiği, yine İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından … plaklı araç için düzenlenmiş … tarih ve … sayılı numune taşıma, EKG, Odyometri, SFT tetkikine yönelik Gezici İSG Belgesinin düzenlendiği görülmekle, davacının sözleşme imzalanırken izin belgelerinin bulunmadığı, Gezici İSG Araçları ile göz muayenesinin yapılamayacağından yüklenicinin şartları sağlamadığından bahisle ihalenin ve sözleşmenin iptal edilmesine ilişkin başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, dava konusu ihale kapsamında yüklenici tarafından davalı idareye İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti sunulacağı, bu hizmet kapsamında idarenin çalışanlarına birtakım muayeneler/tetkikler yapılacağı, Teknik Şartname'nin eki tabloda belirtilen tetkiklerin ihale dokümanı gereği GEZİCİ İSG araçları ile yapılacağı, hem İdari Şartname hem de Teknik Şartname'de Gezici İSG Araçlarının Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün Gezici İSG Araçları Genelgesi'ne uygun olması gerektiğinin belirtildiği, tabloda istenen hizmetlerin tamamının (göz testi dahil) muayene işlemi olmayıp (klasik anlamda doktor muayenesi) tıbbi cihaz ve teknolojik alet ve edevatlarla yapılabilecek tetkikler olduğu, bu tetkiklerin göz doktoru veya cihaz olmaksızın salt muayene ile gerçekleştirme olasılığının bulunmadığı, bu tetkiklerin niteliği gereği ya sağlık teşekkülünde ya da gerekli donanıma sahip GEZİCİ İSG ARAÇLARI ile yapılabileceği, tabloda "A", "B" ve "G" grubu işler için "Göz Muayenesi Tetkiki" yapılması istenildiği, savunma eklerine göre ihale üzerinde kalan firma tarafından söz konusu iş kapsamında 2 adet araca ilişkin sunulan izin belgesinde “göz testi”nin yer almadığı, izin belgesinde yer almayan bu testin bu araçta yapılmasına olanak bulunmadığı, emsal nitelikte Kamu İhale Kurulu'nun 03/02/2021 tarih ve 2021/UH.II-279 sayılı kararının bulunduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyiz istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'UN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Dairemizin 24/11/2021 tarihli ara kararı ile Sağlık Bakanlığı'ndan "1-Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün … tarih ve … sayılı (…) Gezici İSG Araçları Genelgesi uyarınca gezici İSG araçları ile verilebilecek hizmetlerin hangileri olduğunun, bu hizmetler arasında göz muayenesinin (kırma kusuru, renk körlüğü, görme alanı) bulunup bulunmadığının sorulmasına, 2- Gezici İSG araçları ile göz muayenesi hizmeti verilebiliyor olması hâlinde, aşağıda Ek olarak gönderilen … ihale kayıt numaralı "İş Sağlığı ve Güvenliği Kısmi Süreli Hizmet Alımı İşi" ihalesine ilişkin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet Alımı Teknik Şartnamesi ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün … tarih ve … sayılı (…) Gezici İSG Araçları Genelgesi uyarınca, göz muayenesi için ayrıca izin belgesi alınması gerekip gerekmediğinin sorulmasına" karar verilmiş, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce verilen ve 25/02/2022 tarihinde kayda giren cevapta, "2016/7 sayılı Gezici İSG Hizmetleri Genelgesi'nin hükümleri gereği gezici iş sağlığı araçlarında yapılabilecek tıbbi tetkikler; 1) PA akciğer grafi çekim hizmetleri, 2) Endüstriyel tarama işitme testi, 3) Basit solunum fonksiyon testleri, 4) Temel/basit laboratuvar tetkikleri ile biyokimya, mikrobiyoloji ve toksikoloji testleri için numune alma hizmetleri, olarak sıralanmış olup sağlık gözetimi kapsamında yapılacak olan diğer muayene işlemleri anılmamıştır. Ancak, Genelge yayımlandıktan sonra Bakanlığımız sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün … tarih ve … (…) sayılı 81 İl Valiliği İl Sağlık Müdürlüklerine göndermiş olduğu talimat yazısında, "Mobil araçta, OSGB veya İSGB'lerde, sözleşme yapmış olduğu işyerlerinin çalışanları dışında olmamak kaydı ile, tarama amaçlı göz fonksiyonları ölçümü (uzak, yakın, görme, derinlik algısı, phoria testleri, renk körlüğü testi vb.) yapılmasında bir sakınca yoktur" denilerek göz ile ilgili muayene işlerinin kıstası belirlenmiştir. İlaveten, 20/01/2022 tarih ve 31725 sayılı Çalışanların Sağlık Gözetimine Yönetlik Tıbbi Tetkiklerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in Göz fonksiyonları ölçümleri başlıklı 12 nci maddesinin 1. fıkrasında "(1) Gezici iş sağlığı araçları ve/veya sabit tıbbi tetkik mekânlarında; göz içi basıncı, göz kırılma kusurları ölçümü, kornea çapı ölçümü, kornea kalınlığı ölçümü yapan cihazlar ile ilgili standartlara uygun olarak ölçüm yapılabilir..." hükmüne yer verilmiş olup, bundan sonra bu yönetmelik hükümlerine göre işlem tesis edilecektir." ifadelerine yer verilmiştir.
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. Kullanılmayan …-TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davacıya iadesine,
6. Dosyanın anılan Mahkeme'ye gönderilmesine,
7. 2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 09/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.