10. Hukuk Dairesi 2010/16240 E. , 2012/5297 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava, trafik kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanan peşin değerli gelirler nedeniyle uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, davanın kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Davanın yasal dayanağı 1479 sayılı....Kanununun 63. maddesidir.
Söz konusu maddede, üçüncü bir kişinin suç sayılır hareketi ile bu kanunda sayılan yardımların yapılması durumunda, Kurumun bu yardımların ilk peşin değeri için araç sahiplerine rücu edeceği hükmü öngörülmüştür. Mahkemece, davaya konu trafik kazasının meydana gelmesinde, kusurun tamamının araç sürücüsü olan sigortalıya ait olduğu belirtilip; davalının ise, aracın işleteni olması nedeniyle sorumlu olacağı gerekçesi ile, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kusurun tamamen sürücü olan sigortalıya ait olması durumunda, sırf aracın işleteni olması nedeniyle davalının sorumluluğu yoluna gidilmesi mümkün değildir. Ne ki, davalı, sigortalının alkollü olarak evine gelip aracı istediğini beyan etmiştir. Mahkemece, sigortalının aracı istediği ve davaya konu trafik kazası esnasında alkollü olup olmadığı, yine, sigortalının, kazanın meydana geldiği traktörü kullanmaya yeterli ehliyetinin bulunup-bulunmadığı araştırılmalı; davalının, alkollü veya ehliyetsiz sigortalıya aracı vermesi durumunun kusurlu bir davranış olacağı gözetilerek, buna göre kusur oran ve aidiyeti belirlenip, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken; eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 20.03.2012 günüde oybirliğiyle karar verildi.