14. Hukuk Dairesi 2018/5635 E. , 2019/7238 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 15/09/2004 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 04/07/2012 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar ... ve ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
Davacılar vekili; 61 ve 191 parsel sayılı taşınmazlarda ortaklığın satış suretiyle giderilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile dava konusu taşınmazlarda ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davacılar ... ve ... vekili temyiz etmiştir.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya birkaçı diğer paydaşlara karşı açar. HMK"nın 27. maddesi uyarınca davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birinin ölümü halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
Yukarıda açıklanan ilkeler ışığında somut olaya gelince; dairemizin 21.05.2018 gün 2015/12161 Esas ve 2018/3905 Karar sayılı mahalline iade kararı ile kayıt maliklerinden ...’in dosya arasındaki mirasçılık belgelerinin çok eski tarihli (1964, 1965, 1977..) olduğu ve mirasçılık belgesi bulunmayan ara murislerinin bulunduğu anlaşıldığından denetime elverişli olmadığı görülmekle adı geçenlerin mirasçılarını gösterir (yeni tarihli) mirasçılık belgelerinin temin edilmesi için dosyanın mahalline iadesine karar verilmiştir. Dairemizin kararı üzerine mahkemece mirasçılık belgelerinin temin edilmesi yahut bu konuda dava açılması için davacı vekiline usulüne uygun ihtarat yapılarak süre verilmiş ise de, verilen süre içerisinde davacı vekili tarafından gerekli işlemler yapılmamış olduğundan, mahkemece davanın açılmamış sayılmasına dair hüküm kurulması gerektiğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 31.10.2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.