7. Hukuk Dairesi 2015/7909 E. , 2015/8511 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi : Bozova Asliye Hukuk Mahkemesi
(İş Mahkemesi Sıfatıyla)
Tarihi : 11/12/2013
Numarası : 2012/45-2013/444
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1- Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine,
2- Davacı, davalı iş yerinde 01/07/2009 tarihinde işe başladığını ve 30/12/2011 tarihine kadar kesintisiz olarak çalıştığını, işveren tarafından hiç bir gerekçe gösterilmeksizin işten çıkarıldığını, müvekkilinin davalı işyerinde mikser şoförü olarak çalıştığını, iş akdi feshedildiğinde aldığı net ücretin 1.100,00 TL olduğunu ileri sürerek fazlaya dair dava ve talep hakları saklı kalmak üzere yıllık ücretli izin alacağı, fazla mesai ücreti, hafta tatili, bayram tatili ve genel tatil ücreti alacağı talep etmiştir.
Davalı vekili, zamanaşımı savunmasında bulunduklarını, davacı işçinin müvekkil şirketin yapımını üstlendiği Urfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı 1. Kısım İnşaat işinde 01/07/2009-30/12/2011 tarihleri arasında şoför olarak çalıştığını ve işin tamamlanması üzerine sözleşmesinin tazminatlı olarak feshedildiğini ve alacaklarının ödendiğini beyanla davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hafta tatili ücretinin hesabı yönünden taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun 46"ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince, çalışılmayan hafta tatili günü için bir iş karşılığı olmaksızın işçinin ücreti tam olarak ödenir. Hafta tatilinde çalışan işçinin ücretinin nasıl hesaplanacağı yasalarda düzenlenmemiş ise de, Dairemizce hafta tatilinde yapılan çalışmanın fazla çalışma sayılacağı, buna göre ücretin yüzde elli zamlı ödenmesi gerektiği görüşü benimsenmiştir. Buna göre hafta tatilinde çalışılmışsa, çalışma karşılığı olmaksızın ödenmesi gereken bir yevmiye yanında, çalışmanın karşılığı da bir buçuk yevmiye olarak ödenmelidir. Şu hale göre çalışılan hafta tatilinin ücreti ikibuçuk yevmiye olmalıdır.
Hafta tatili ücretleri çalışılan dönem ücreti üzerinden hesaplanır. Son ücrete göre hesaplama yapılması doğru olmaz. Bu durumda hafta tatili ücretlerinin hesabı için işçinin son ücretinin bilinmesi yeterli değildir. İstek konusu dönem içinde işçi ücretlerinin miktarı da belirlenmelidir. İşçinin geçmiş dönemlere ait ücretinin belirlenememesi halinde bilinen ücretin asgari ücrete oranı yapılarak bilinmeyen ücretin buna göre tespiti de Dairemiz tarafından kabul görmektedir. Ancak işçinin işyerinde çalıştığı süre içinde terfi ederek çeşitli unvanlar alması veya son dönemlerde toplu iş sözleşmesinden yararlanması gibi durumlarda, bilinen son ücretin asgari ücrete oranının geçmiş dönemler yönünden dikkate alınması doğru olmaz. Bu gibi hallerde, ilgili meslek kuruluşlarından bilinmeyen dönemler için ücret araştırması yapılmalı ve dosyadaki diğer deliller birlikte değerlendirmeye tabi tutularak sonuca gidilmelidir.
Parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen işlerde, bir ödeme dönemi içinde kazanılan ücretler toplamı çalışılan gün sayısına bölünerek hesaplama yapılmalıdır. Yüzde usulünün uygulandığı işyerleri bakımından da işçinin o hafta elde ettiği ücretlerin toplamı altıya bölünerek tatil ücreti elde edilir. Yüzde usulü ya da parça başı ücret ödemesinin öngörüldüğü çalışma biçiminde hafta tatili ücreti, belirlenen günlük ücretin zamlı kısmına göre hesaplanmalıdır.
Hükme esas alınan bilirkişi raporunda fazla mesai ücreti hesabında davacının günde iki saat haftada 7 gün üzerinden 14 saat fazla mesai yaptığı kabul edilerek fazla mesai alacağı, ayrıca hafta tatillerinde de çalıştığı kabul edilerek hafta tatili alacağı hesaplanmıştır. Ancak davacının hafta tatilinde yaptığı çalışmanın 7,5 saati aşan kısmı için fazla mesai ücreti alacağı hesabında 7,5 saatlik kısmı ise hafta tatili alacağı hesabında dikkate alınmalıdır. Hafta tatilinde yapılan çalışmanın tamamının fazla çalışma alacağı kısmında dikkate alınması nedeniyle davacının aynı gün yaptığı çalışma için mükerrer hesaplama yapılmış olmaktadır. Mahkemece ek bilirkişi raporu alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken hatalı rapora itibarla hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
3-Ayrıca davacı haftalık tatili olmadığını, ayda iki gün izin verildiğini iddia ederken davalı tanıklarından H.. A.., bir hafta sonu çalışıldığı diğer hafta sonu tatil olduğunu beyan etmiştir. Aynı gün incelemesi yapılan aynı işverene karşı açılan davalarda da ayda iki hafta tatilinde çalışıldığı kabul edilerek hesaplama yapılmıştır. Bu itibarla, Mahkemece, tüm hafta tatillerinde çalışıldığı kabul edilerek hesaplama yapan bilirkişi raporuna itibarla hüküm kurulması da hatalıdır.
O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 11/05/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.