22. Hukuk Dairesi 2014/22677 E. , 2014/36919 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 7. İş Mahkemesi
TARİHİ : 01/11/2012
NUMARASI : 2011/705-2012/1000
Hüküm süresi içinde davalı D. Endüstri A. Ş. avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, ücretlerinin ödenmemesi sebebi ile haklı sebeple işten ayrıldığını ileri sürerek, kıdem tazminatı ile ücret, izin, vergi iadesi, fazla çalışma, hafta ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ıslah dilekçesi ile davayı öğrendiklerini dava dilekçesinin şirket çalışanı M. Ç."a tebliğ edildiğini, tebliğ alan kişi ile aralarında husumet bulunduğunu, tebligatın şirkete verilmediğini dava dilekçesi dışındaki hiçbir duruşma gününün tebliğ edilmediğini savunma haklarının kısıtlandığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının ücretlerinin ödenmemesi sebebi ile haklı sebeple işi bıraktığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı D.Endüstri A.Ş. vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Yargılamanın sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi, iddianın ileri sürülmesi, savunmanın yapılabilmesi ile delillerin eksiksiz olarak toplanılıp tartışılabilmesi öncelikle tarafların yargılamadan haberdar edilmeleri ile mümkündür. Hasımsız davalar hariç olmak üzere dava dilekçesi ile duruşma gün ve saati karşı tarafa tebliğ edilmeden ve taraf teşkili sağlanmadan, davaya bakılamaz, yargılama yapılamaz. Davanın tarafları ile vekillerinin davaya ilişkin işlemleri öğrenebilmesi için, tebligatın usulüne uygun olarak yapılması, duruşma gün ve saatinin kendilerine bildirilmesi gerekmektedir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2011/21-866 esas, 2011/752 karar sayılı kararında;" 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 12. ve 13. maddeleri ile Tebligat Tüzüğünün 17. ve 18. maddelerinde tüzel kişilere tebligatın yapılma usulü açıklanmış; Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 04.04.2007 tarihli ve 2007/12- 200 esas, 2007/187 karar, 30.12.2009 tarihli ve 2009/12-563 esas, 2009/600 karar ile 13.05.2009 tarihli ve 2009/12-184 esas 2009/187 karar sayılı ilamlarında da aynı husus vurgulanmıştır.
7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 12. ve 13. maddeleri uyarınca, tüzel kişilere tebliğ yetkili temsilcilerine, bunlar birden fazla ise yalnız birine yapılır. Temsile yetkili kişinin herhangi bir sebeple tebliğ yapıldığı sırada işyerinde bulunmaması veya bizzat alamayacak durumda olması halinde, kendisinden sonra gelen bir kimse veya evrak müdürüne, bu da mümkün değilse, tüzel kişinin o yerdeki memur veya işçilerinden birine yapılmalıdır. Bu sıraya uyulması kanuni zorunluluk olup, aksi takdirde tebligat usulsüz sayılacaktır. Tebligat tüzel kişinin yetkili temsilcisine yapılmamış ve sıralı kişilere yapılmışsa, bunun sebeplerinin açıkça ve ayrıntılı olarak tebligat mazbatasına yazılması gerekir.
Somut olayda anonim şirket olan davalı şirkete meşruhatları içeren duruşma gün saat bildirir dava dilekçesi ekli tebligatın şirket yetkilisi M.Ç."a tebliğ edildiği yazılıdır. Tebliği alan kişinin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında belirtildiği üzere anonim şirketin yetkili temsilcisi olup olmadığı araştırılmalı; tebliğe yetkili olduğu anlaşıldığı takdirde davalının savunmalarına değer verilmemeli, tebliğe yetkili olmadığı anlaşıldığı takdirde davalıya Anayasa’nın 36. maddesinde de açıklanan savunma hakkını kullanabilmesi için dava dilekçesi ekli duruşma gün saat bildirir davetiye, bilirkişi raporu, ıslah dilekçesi ve davetiyenin Tebligat Kanunu ve ilgili tüzük hükümlerine uygun şekilde tebliğ edilmesi zorunludur. Kamu düzenine ilişkin bu yön gözardı edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozma sebebidir.
Sonuç : Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, sair hususların daha sonra incelenmesine, peşin inan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 25.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.