Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5449
Karar No: 2016/1402
Karar Tarihi: 03.03.2016

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/5449 Esas 2016/1402 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı ve davacı arasındaki eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak tahsili ve teminatın iadesi davasıyla ilgili kararın temyiz incelemesi istendi. Davacı yüklenici, iş sahibi olan davalı ile yapılan sözleşmeye göre alışveriş merkezinin inşaat işleri için anlaştıklarını ancak sözleşme dışı işlerde de çalıştıklarını ve alacaklarının olduğunu belirterek, temerrüt tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte 20.000 TL alacaklarının tahsiline ve teminat senedinin iadesine karar verilmesini talep etmiştir. Davalı ise davanın asılsız olduğu savunmuştur. Mahkeme, davanın kabulüne ve teminat mektuplarının iadesine karar vermiştir. Ancak, teminat senedinin bedeli üzerinden nispi peşin harç yatırılmadığı için kararın bu konuda incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu sebeple, hüküm bozulmuştur. 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 16. maddesi uyarınca, dava konusu değerin parasal olarak ölçülebilir olması durumunda nispi harç yatırılarak dava açılması gerektiği, aksi halde dava dilekçesinin işleme konulmayacağı veya davacıya tespit ettirileceği belirtilmiştir.
15. Hukuk Dairesi         2015/5449 E.  ,  2016/1402 K.

    "İçtihat Metni"


    ...

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili ile fer"i müdahil vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat ... ile davalı vekili Avukat ... ve fer"i müdahiller vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili ve teminatın iadesi davasıdır. Davacı yüklenici, davalı ise iş sahibidir. Davacı vekili; müvekkilinin taraflar arasında imzalanan 31.10.2006 ve 22.03.2007 tarihli sözleşmeler gereğince ... mahallesi 55. sokak adresinde bulunan alışveriş merkezinin inşaat işleri kapsamında kalıplarının yapılması, demirlerin döşenmesi, betonlarının dökülmesi ve ince inşaat işlerinin yapımı konusunda davalı ile anlaştığını, sözleşme gereği işler yapıldığı gibi sözleşme harici işlerinde yapıldığını, hakediş alacaklarının bulunduğunu ve fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 20.000,00 TL alacağın temerrüt tarihinden işleyecek avans faizi ile tahsiline ve davacı şirket tarafından tanzim edilmiş olan davalı yedindeki teminat senedinin iadesine karar verilmesini talep etmiş, davalı şirket vekili, davanın asılsız ve mesnetsiz olduğunu savunarak davanın reddini istemiş, mahkemece yapılan yargılama sonucunda davanın kabulüne ve teminat mektuplarının iadesine karar verilmiş, verilen karar davalı vekili tarafından yasal süresi içerisinde temyiz edilmiştir.
    ...

    Dava dilekçesinde eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak talepleri yanında davacı şirket tarafından tanzim edilmiş olan davalı yedindeki teminat senedinin iadesini de talep ettiği anlaşılmaktadır. Bu kapsamda mahkemece davacının teminat senedinin iadesi talebinin esası incelenmiş ve sonucunda bu talepte kabul edilerek hüküm kısmının 2 nolu bendinde “sözleşme gereğince davacı tarafından düzenlenip davalıya verilen ve davalının yedinde bulunan 1.000.000,00 euro bedelli teminat senedinin konusu kalmadığından davacıya iadesine “karar verilmiştir.
    492 sayılı Harçlar Kanunu"nun 16. maddesinde, uyuşmazlık konusunun para ile ölçülebilen bir değerinin bulunması halinde, bu değer üzerinden nispi harç yatırılarak dava açılması gerektiği, değer tayini mümkün olan hallerde dava dilekçesinde değer gösterilmesinin zorunlu olduğu ve dava dilekçesinde değer gösterilmemesi halinde, bunun davacıya tespit ettirileceği, aksi halde dilekçenin işleme konulmayacağı ifade edilmiştir.
    Davacı, teminat senedinin iadesi talebinde bulunmuşsa da, bu teminat senedi ile ilgili harç yatırılmamıştır. Bu durumda, mahkemece davacıya iadesini istediği teminat senedinin bedeli üzerinden nispi peşin harç yatırmak üzere süre verilerek, sonucuna göre işin esasının incelenmesi gerekirken, bu yön gözetilmeden işin esası hakkında karar verilmiş olması doğru olmamış, kararın sair yönleri incelenmeksizin bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, 1.350,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davalıya verilmesine, ödedikleri temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz eden davalı ve fer"i müdahiller ....., ..., ..., ..., ..., ..."a geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 03.03.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
    ...



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi